Tehnologija
0

Izašao iOS 5, najbolji Appleov iOS do sada

Sarajevo-x.com
Kompjuterski gigant Apple danas je svim korisnicima zvanično pustio novi iOS 5, operativni sistem za uređaje iPhone, iPod touch i iPad.

iOS5 predstavlja veliki napredak Appleovog mobilnog operativnog sistema, dodavajući mnogo novih opcija i poboljšanja već dobrom iOS-u.

Osnovni korisnički interfejs je u biti isti, ali pojedini aspekti su poboljšani. Najveća novina je, naime, sistem obavijesti.

Također, Twitter je potpuno integrisan u iOS 5. Aplikaciju možete instalirati direktno iz Settingsa i odmah objavljivati tweetove iz aplikacija kao što su Maps, Photos ili Safari.

Tu je i nova aplikacija iMessage, koja je slična popularnom BlackBerryjevom Messengeru za iOS. Sada korisnici iOS-a mogu slati poruke kao MMS drugim korisnicima na njihovu email adresu.

Fotografisanje i editovanje fotografija je također unaprijeđeno. Ne samo da korisnici mogu pristupiti kameri direktno sa zaključanog ekrana (i snimati korišteći tipke za pojačavanje i smanjivanje zvuka), opcije za editovanje fotografija su fantastične. Sada možete na svom mobitelu ili iPadu odmah izrezati ili rotirati neku sliku, ukinuti "crvene oči" i jednostavno tweetati, emailati ili podijeliti fotografije putem iMessages aplikacije.

Novi iOS možete downloadati direktno iz vašeg iTunesa. Oni koji nemaju zadnju verziju, bi trebali prvo skinuti najnoviji iTunes, pa instalirati iOS 5.

Vezani članci