Google Earth
0

Istražite svjetske okeane bez kvašenja nogu

Sarajevo-x.com
Na virtuelnu globalnu mapu Google Earth dodane su nove opcije u pretraživanju. Korisnicima je odsad omogućeno da zarone u najveće svjetske okeane pomoću opcije Ocean Showcase ili pregledaju kakve je posljedice ostavio Drugi svjetski rat na evropske gradove, što im omogućava World War II era.

Historijske fotografije pružit će korisnicima jedinstvenu perspektivu o dešavanjima u ne tako davnoj prošlosti u 35 razorenih evropskih gradova. Time će biti omogućeno poređenje Evrope nekad i sad.

"To bi trebalo da zbiliži ljude i učini da oni shvate koliko su ratovi zaista razorni i bespotrebni. Trebali bi svi da učimo iz takvih primjera, da se ratovi više ne ponavljaju", rekla je Laura Scott iz Googlea za AFP.

Fotografije razorenih gradova su snimljene 1943. godine, a slike Varšave od 1935. do 1945. godine.

Osim toga, moguće je i virtuelno roniti sa delfinima putem aplikacije Ocean Showcase, koju mnogi smatraju odličnim alatom da se podigne svijest o potrebi zaštite okeanskih eko sistema.

Korisnicima je omogućen pregled ispod površine vode, te prikupljanje informacija o morskim prostranstvima, životinjama, olupinama, kao i praćenje promjena na ledenim površinama.

Fotografije, video snimke i priče prikupili su fotografi, naturalisti i aktivisti neprofitnih organizacija i partnera u toku prošle godine.