Tehnologija
7

iPhone 5S bi se u prodaji mogao naći već 6. septembra

Klix.ba
Suprotno ranijim izvještajima, glasine iz Njemačke navode kako bi se novi model Appleovog smartphonea u prodaji mogao naći 6. septembra.

Njemački blog iFun navodi da su "iz pouzdanog i ozbiljnog izvora" dobili informacije da bi se iPhone 5S na tržištu mogao naći početkom septembra, što sugerira da bi mogao biti najavljen već krajem augusta. Izvor je dodao na težini glasinama o jeftinijem modelu iPhonea, kao i iPadu sa većim ekranom, navodeći da će dva nova uređaja biti otkrivena kao dodatak iPhoneu 5S.

Apple svake godine otkriva novi uređaj, još od najave prvog iPhonea 2007. godine.

Prva četiri modela iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS i iPhone 4 otkriveni su u junu, a u prodaji su se našli otprilike nakon sedam dana.

Noviji modeli, iPhone 4S i iPhone 5 najavljeni su u oktobru 2011. i septembru 2012.

Glasine o ljetnom puštanju u prodaju iPhonea 5S počele su u aprilu ove godine, kada su izvori bliski Appleu otkrili detalje da je proizvodnja počela.

iPhone 5S trebao bi izgledati identično iPhoneu 5, ali sa bržim procesorom i nadograđenom kamerom. Trebao bi raditi na iOS-u 7, novom Appleovom operativnom sistemu za prijenosne uređaje.

U junu su krenule i glasine o jeftinoj verziji iPhonea 5, koja bi se u prodaji trebala naći u septembru. Uređaj je isprva nazivan iPhone Mini, zatim iPhone Lite, a fotografije plastičnih kućišta koja je objavio WeiPhone ukazuju da bi se mogao zvati iPhone C.

Očekuje se da će jeftini uređaj biti napravljen od plastike, kako bi se umanjili troškovi, te da će se prodavati u više boja.

Apple ne komentariše svoje buduće proizvode prije njihovog lansiranja.