Rezultati istraživanja
22

iPhone 5 već prešao Galaxy S3 u količini internet prometa

Klix.ba
iPhone 5 (Foto: Arhiv/AFP)
iPhone 5 (Foto: Arhiv/AFP)
Appleov iPhone 5 dostupan je tek nekoliko sedmica, ali zabilježio je veći internet promet od Samsung Galaxyja S3. Korisnici iPhonea 5 već više koriste internet od korisnika Galaxyja S3.

Internet mreža za oglašavanje Chitika danas je objavila rezultate istraživanja o količini intrenet prometa između iPhonea 5 i Galaxyja S3. Kompanija je utvrdila kako je od nekoliko miliona impresija objavljenih putem mobilnih uređaja iPhonea 5 i Galaxyja S3, više od pola, tačnije 56 posto upućeno sa Appleovog uređaja. Samsungov "pametni" telefon je korišten u 44 posto slučajeva.

"Samo 18 dana nakon puštanja u prodaju najnoviji Appleov uređaj iPhone 5 je pretekao Galaxy S3 u internet saobraćaju. Razlog tome je rekordna prodaja ovog uređaja u koji je uključen i 4G internet", napisala je firma Chitika na svom blogu.

Gorka borba eruptirala je između Applea i Samsunga oko smartphona. Apple tvrdi da je iPhone najbolji uređaj na tržištu zahvaljujući 4-inčnim retina displeju, kameri od 8 megapiksela i dizajnu.

Samsung tvrdi suprotno, ukazujući da je Galaxy S3 koji je duži, ima displej od 4.8 inči i komunikacijsku podršku, daleko ispred svih ostalih uređaja takve vrste.

Nakon što je Apple otkrio iPhone 5, Sasmung je trošio vrijeme na reklamnu kampanju u kojoj je iznosio detalje o manama ovog Appleovog uređaja. Kompanija je čak izrugivala Appleove fanove koji su stajali u redovima kako bi kupili najnoviji uređaj.

I trud im se izgleda isplatio. Firme koje se bave analizom mobilnih aplikacija objavile su početkom ovog mjeseca kako je prodaja Galaxyja S3 u porastu. Kada je predstavljen iPhone 5 prošlog mjeseca, prodaja Galaxyja S3 je porasla za 15 posto. Krajem septembra povećanje prodaje iznosilo je 9 posto.

Podaci firme Chitika su prikupljeni na osnovu objava reklamnih bannera putem mobitela između 3. i 9. oktobra. Nije objavljeno kako ova dva uređaja kotiraju u odnosu na druge smartphone.