Potvrda iz Applea
3

iOS 6 ćete moći preuzeti od 19. septembra

Klix.ba
Appleov novi operativni sistem iOS 6 će biti dostupan za preuzimanje od 19. septembra.

Korisnici iPhonea 3GS, iPhonea 4, iPhonea 4S, četvrte generacije iPod Toucha, iPada 2 ili treće generacije iPada će moći preuzeti nadogradnju softvera besplatno.

Operativni sistem iOS 6 koristi i u srijedu predstavljeni iPhone 5. Prodaja popularnog uređaja počinje 21. septembra.

Svoj novi softver je kompanija Apple predstavila u junu na Svjetskoj konferenciji proizvođača u junu. Softver donosi više od 200 poboljšanja, uključujući i nadogradnju za Siri. integrisanu Facebook aplikaciju i uslugu Maps.

Apple Maps nudi navigaciju, podršku za Siri i 3D flyover funkciju, koja omogućava korisnicima da pregledaju znamenitosti i gradove.

iOS 6 će iskoristiti i mogućnosti iCloud Tabsa te na taj način omogućiti korisnicima da nastave pregledati bookmarkovane web stranice na drugim Appleovim uređajima.

Apple je demonstrirao novu funkciju Passbook tokom predstavljanja iPhonea 5 u San Franciscu. Predstavljena je opcija shredder namijenjena brisanju starih karata.

Novi iPhone je u potpunosti napravljen od stakla i aluminija, te se smatra najtanjim smartphoneom na svijetu. Sa svojih 112 grama, iPhone 5 je lakši od svog prethodnika za 20 posto. Mobitel ima 4-inčni ekran rezolucije 1136x640. Aplikacije iWork i iPhoto su optimizirane za veći ekran.

iPhone 5 ima i ultrabrzu bežičnu konekciju, uključujući GPRS, EDGE, EV-DO. HSPA+ i LTE.