Čudo tehnologije
0

Invalidska kolica sada možete kontrolisati zrakom iz nosa

Sarajevo-x.com
Naučnici iz Izraela razvili su uređaj koji pomaže ljudima sa teškim invaliditetom da kontrolišu svoja kolica uz pomoć zraka koji ispuštaju kroz nos.

Njuh kontroliše meki dio nepca, koji prima signale direktno iz mozga, a ne iz kičmene moždine. To omogućava paralizovanim ljudima da komuniciraju, a jednoj ženi uređaj je pomogao da komunicira sa okolinom prvi puta poslije 10 godina.

Profesor neurobiologije na Institutu Weizmann u Izraelu, Noam Sobel, i njegov tim uspjeli su napraviti "kontrolor njuškanja", te tako iskoristili činjenicu da je meko nepce pod utjecajem signala nerava iz mozga.

"Ustvari, uređaj je potpuno pojednostavljen. To je jedna od stvari koje mi se sviđaju u ovom projektu", rekao je profesor Sobel u BBC-jevoj emisiji "Science in Action". "Pretpostavili smo da ljudi mogu kontrolisati svoje meko nepce i koristiti ga, uprkos povredama".

Uređaj radi tako što se mala gumena cjevčica postavi ispred nozdrva da mjeri promjene koje nastaju tokom izdisanja na nos.

"Ovo je pomoglo paraplegičarima da upravljaju električnim kolicima koristeći se samo zrakom iz nosa", objasnio je profesor Sobel. "Korisnici su vrlo brzo shvatili način korištenja ovog uređaja, što znači da je vrlo jednostavan za upotrebu".