Tehnologija
0

Internetski pirat osuđen na 52 mjeseca zatvora

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih internetskih pirata današnjice - Hew Raymond Griffiths, osuđen je na 52 mjeseca zatvora nakon što se izjasnio krivim za krađu. Zvaničnici kažu da je Griffiths bio na čelu grupe ''Drink or Drive'' za koju se vjeruje da jedna od najstarijih organizacija koja se bavi krađom putem Interneta.

Griffiths se izjasnio krivim pred sudom nakon što je već tri godine proveo u pritvoru te mu sada slijedi kazna od 52 mjeseca zatvora. Bio je nastanjen u Australiji, u Bateau Bay, odakle je vodio organizaciju za krađu i otuđivanje intelektualnih dobara preko Interneta.

Grupa "Drink or Drive" je osnovana 1993. godine u Rusiji, ali se nastavila širiti tokom devedesetih. Bili su specijalizirani u krađi i ilegalnoj distribuciji softvera, igrica za kompjuter, muzike i filmova u vrijednosti od preko nekoliko miliona dolara.

Griffiths se na Internetu predstavljao pod imenom "Bandido" i bio je poznat kao "starješina" unutar internetskog podzemlja. Poznato je da je bio na čelu nekoliko drugih kriminalnih organizacija kao što su Razor 1911 i RiSC.

Operacijom "Bucaneer" koju je provelo nekoliko nadležnih institucija Sjedinjenih Država, uhvaćeno je mnogo učesnika u krađi, među kojima i Griffith.