Očekuje se obaranje rekorda
0

Internet "zagušen" porukama o smrti Stevea Jobsa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Smrt Stevea Jobsa, osnivača Applea, izazvala je izliv tuge, te su brojni korisnici njegovih proizvoda tugu izražavali ostavljajući postove na društvenim mrežama i na forumima.

Društvene mreže su naprosto "zakrčene" postovima o tehnološkom guruu Jobsu. Njegova smrt je danas glavna tema na Twitteru, a najčešći tweetovi su "ThankYouSteve" i "iSad".

Dva Jobsova najpoznatija slogana: "Misli drugačije" i "Ostani gladan" su također među najčešćim postovima. A, kako su milioni korisnika na Twitteru izrazili tugu, server mikrobloging servisa je bio "zagušen", te je Twitter svojom čuvenom porukom "fail whale" signalizirao da je nastala gužva i prekid.

Analitičari društvenih mreža su rekli da će tema o smrti Stevea Jobsa biti tema o kojoj se najviše govorilo na internetu ikad, a monitoring agencija SR7 procjenjuje da se u sekundi pošalje preko 10.000 tweetova, a postoji i mogućnost povećanja broja tweetova u sekundi.

"Postoji potencijal da se prevaziđe interaktivnost na društvenim mrežama ikada, pogotovo na platformi Twitter gdje će najvjerovatnije preći preko 10.000 tweetova u sekundi", rekao je Peter Fraser, koosnivač australijske agencije za monitoring društvenih mreža SR7 za AFP.

"Mi čekamo zvanične podatke Twittera da budu pušteni, međutim brojevi koje mi posmatramo od objave smrti, pokazuju da će doći do obaranja rekorda", dodao je on.

Dosadašnji rekord - 8.868 tweetova po sekundi je dosegnut kada je američka pjevačica Beyonce objavila svoju trudnoću na dodjeli MTV nagrada.

Samo radi poređenja, ubistvo Osame bin Ladena je pokrenulo oko 5.000 tweetova u sekundi, a smrt Michaela Jacksona 2009. godine 493 tweetova po sekundi. Broj Twitter korisnika i obim saobraćaja je bio mnogo manji tada, a postovi o Jacksonu su i dalje dovoljni da obore site.

Fraser je dodao je kako se čini da fenomen još nije dostigao svoj vrhunac, imajući u vidu da je vijest objavljena kasno sinoć u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Očekujemo da će se trend povećati", kazao je Fraser.