Tehnologija
0

Internet preplavljen "crnim rupama"

Sarajevo-x.com
Bijesno udarate po tastaturi, histerično klikate mišem, uzdišete i gunđate, ali sve je uzalud. Ta vragolasta ikonica na vašem monitoru i dalje odbija dovesti vas do web sajta kojeg pokušavate otvoriti. Problem može biti vezan za vašu mrežu ili preopterećenost servera, ali, prema novoj studiji, možda ste jednostavno naletili na cyber crne rupe.

Većina internet korisnika, koji nekada ne uspiju doći do željene online destinacije, misle da se to dešava zbog problema u njihovoj mreži ili trenutnog pada servera.

Međutim, novo istraživanje sugeriše da u bilokojem trenutku poruke koje putuju svijetom nestaju upravo zbog cyber crnih rupa.

Ethan Katz-Bassett, apsolvent kompjuterskih nauka na Univerzitetu u Washingtonu, i njegov mentor Arvind Krishnamurthy dizajnirali su program koji konstantno traga za ovim misterioznim rupama na Internetu, kada se zahtjev za otvaranje web sajta ili poslani mail izgube na putu koji je ranije savršeno funkcionisao. Kako bi bili sigurni da se crne rupe, koje otkriju, ne pojavljuju uslijed problema sa krajnjim korisnikom ili serverom, Krishnamurthy i Katz-Bassett obraćaju pažnju samo na probleme koji se dešavaju direktno na predviđenom putu.

"Bili smo zapanjeni kada smo završili početnu četveromjesečnu studiju, jer smo tada zapravo saznali da postoji mnogo problema ove prirode. Mnogo su češći nego što smo to ranije mislili", otkrio je za naučni magazin Livescience Katz-Bassett.

Sada, tim konstantno nadzire Internet i postavlja mape gdje se u bilokojem trenutku, širom svijeta pojavljuju crne rupe. Također se nadaju da će prikupljeni podaci pomoći internet service provajderima praćenje rute problema koji se pojave unutar njihovih mreža.

Naučnici su svoj sistem praćenja nazvali Hubble, po svemirskom teleskopu Hubble, koji također detektuje crne rupe, ali u svemiru.

"Želimo da Internet bude mnogo pouzdaniji", objasnio je cilj ovog istraživanja Katz-Bassett.

Rezultati studije bit će prezentirani na Usenix Symposiumon on Networked Systems Design and Implementation, koji će se iduće sedmice održati u San Francisku.