Uprkos novoj verziji
0

Internet Explorer i dalje gubi udio na tržištu

Sarajevo-x.com
Kompanija Microsoft se nakon izlaska Internet Explorera 8 nadala da će promijeniti rapidno opadanje popularnosti svog poznatog browsera, no njegova popularnost i dalje je u velikom padu.

Iako je Internet Explorer nekad na tržištu imao zastupljenost od 91 posto, danas drži tek oko 55 posto tržišta.

Internet Explorer 8 izašao je u martu 2009. godine, a iako za razliku od prethodnih verzija podržava web standard CSS 2, od marta je izgubio 11,4 posto udjela na tržištu (u martu je imao 66 posto). Mnogi stručnjaci smatraju da je za pad popularnosti Internet Explorera krivo Microsoftovo otezanje između izdavanja verzija 6 i 7, koje su njegovi rivali kao što su Firefox, Chrome i Safari iskoristili za svoj prodor na tržište.

Sam po sebi, Internet Explorer 8 u kratko je vrijeme zauzeo solidan udio na tržištu - više od 15 posto, ali taj postotak nije bio dovoljan da bi zamijenio sve manje korisnika starijih verzija Explorera - šestice i sedmice.

Internet Explorer (skraćeno IE ) je internetski browser koji je razvila tvrtka Microsoft, te sastavni dio Microsoft Windows operativnih sistema Od 1999. godine, najrašireniji je browser na internetu.

Velika nadogradnja Internet Explorera 6.0, desila se izdavanjem Windows XP Service Packa 2 te Windows 2003 Service Pack 1. Verzija 6 je dostupna za sve verzije Windowsa do Windows XP operativnog sistema. Također postoje Windows CE i Mobile verzija nazvana Pocket Internet Explorer.

Nakon prvog izdanja Internet Explorera za verziju Windowsa 95, Internet Explorer je postao dostupan i za Mac te UNIX operativne sisteme. Verzija 6 je poznata kao "Microsoft Internet Explorer", dok je verzija 7 poznata kao "Windows Internet Explorer".