Mišljenje eksperata
0

Internet će nas u narednih 10 godina učiniti pametnijima

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Anketa provedena među 895 korisnika Interneta i eksperata pokazala je da više od tri četvrtine njih vjeruje kako će ih globalna mreža u narednih deset godina učiniti pametnijima.

Mnogi ispitanici izjavili su da će Internet popraviti vještine pisanja i čitanja do 2020. godine, piše Reuters.

Studiju je proveo centar Imagining the Internet pri Univerzitetu Elon u Sjevernoj Karolini u saradnji sa pokretačima projekata Pew Internet i American Life.

"Tri od četiri stručnjaka kažu da korištenje Interneta unapređuje sposobnosti i poboljšava ljudsku inteligenciju, dok dvije trećine njih smatra da je Internet već popravio čitanje, pisanje i tumačenje znanja", izjavila je jedna od autorica studije Janna Anderson, direktorica američkog centra Imagining the Internet.

Ipak, 21 posto ljudi vjeruje da Internet ima suprotan efekat i da njegovo prečesto korištenje može sniziti koeficijent inteligencije.

"I dalje mnogi kritikuju utjecaj Googlea, Wikipedije i drugih online alatki", dodaje Anderson.

Anketa provedena na Internetu prikupila je mišljenja naučnika, biznismena, savjetnika, pisaca i osoba koje rade na razvoju softvera, zajedno sa onima koje imaju drugi korisnici. Od 895 ispitanika, 371 se smatra stručnjakom.

Istraživanje je potaknula priča Nicholasa Carra iz avgusta 2008. On je u magazinu Atlantic Monthly objavio komentar pod naslovom "Čini li nas Google glupima?"

Carr sugeriše da pretjerano pretraživanje weba negativno utječe na koncentraciju i razmišljanje.