Tehnologija
9

Intel predstavio Edison, mini kompjuter veličine SD kartice

Klix.ba
Intel je prošle godine predstavio Quark, minijaturni procesor namijenjen nosivim gadgetima, a sada su na CES-u u Las Vegasu predstavili minijaturni kompjuter nazvan Edison u kojem se smjestio spomenuti Quark.

Šef kompanije Brian Krzanich najavio je dvojezgreni Edison, kompjuter velik poput SD kartice kakvu bi inače stavili u fotoaparate ili kamere. Na njemu je predinstaliran Linux i ima podršku za Bluetooth i Wi-Fi. Iz Intela javljaju da će Edison dobiti i posebnu trgovinu za aplikacije, a potencijal ovog kompjutera pokazali su igračkom koja prati vitalne podatke bebe, dok su Edison koristili kako bi temperaturu i druge podatke prikazali na šoljici. Druga moguća primjena je i da Edison uključi grijač flašice kada senzori primijete da bi beba mogla biti gladna.

Intel bi developerima kao poticaj za razvoj na Edisonu trebao podijeliti čak 1,3 milona dolara. Nagrade će dobiti najbolje ideje koje osmisle gdje se sve Edison može koristiti. Prvoplasirani na konkursu dobit će 500.000 dolara, a Edison stiže na tržište sredinom ove godine.