Tehnologija
0

"Intel" osmislio superbrzi prenos podataka

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Proizvođač kompjuterskih čipova "Intel" najavio je početak primjene nove tehnologije za superbrzi prenos podataka od kompjutera do perifernih uređaja.

Sistem po imenu "Thunderbolt" omogućit će dvostruko veću brzinu prenosa podataka od sadašnjeg standarda USB 3.0, ali u prvo vrijeme neće raditi na svom teroretskom maksimumu, jer će biti zasnovan na bakarnim žicama, a ne na optičkim kablovima.

"Intel" navodi da će brzina rada sistema postepeno biti povećavana, prenosi BBC.

"Apple" će biti prvi proizvođač kompjutera koji će koristiti "Thunderbolt" u svojim računarima "Macbook Pro", prenosi BBC.

"Intel" je godinama razvijao ovu tehnologiju, a prvi put je najavljena 2009. godine. Na početku njene primjene brzina prenosa podataka bit će ograničena na 10 gigabita u sekundi, što je dvostruko brže od standarda USB 3.0 .

Kompanija tvrdi da će buduće verzije moći da dostignu brzinu od 100 gigabita u sekundi. 

Ovako brz prenos podataka naročito će pogodovati korisnicima video snimaka visoke definicije. Sistem će moći istovremeno da prenosi višestruke signale, što će omogućiti  smanjenje broja kablova koje korisnici moraju da upotrebe da bi uspostavili kompjuterski sistem. U prvo vrijeme, korisnici će morati da kupe posebne adaptere za priključivanje starijih uređaja na sistem "Thunderbolt".