Tehnologija
13

Instagram noviteti: Lajkanje fotografija i onemogućavanje komentara

Klix.ba
Instagram je ažurirao svoje komentare, pa korisnici sada mogu lajkati jedni drugima postove, navodi se u saopćenju kompanije koja je sada u vlasništvu Facebooka.

Aplikacija je također uvela mogućnost isključivanja komentara na određenim postovima i uklanjanja pratilaca sa privatnih računa bez blokiranja.

Kevin Systrom, osnivač Instagrama, rekao je da mogućnost komentiranja pomaže korisnicima Instagrama da pruže podršku i potaknu pozitivne vibracije u cijeloj zajednici.

Komentare na Instagramu možete lajkati isto kao što lajkate fotografiju - označite srce pored nje. Iz Instagrama kažu da, za razliku od Facebooka, lajkovi neće utjecati na pojavljivanje određenog posta, iako ova opcija otvara mogućnost rangiranja komentara u budućnosti.

Aplikacija, zahvaljujući mogućnosti onemogućavanja komentara na određenim postovima, omogućava korisnicima više kontrole nad komentarima. Instagram je i ranije imao dostupnu verziju ovog alata, ali samo za određene verifikovane račune.

Sa ovim ažuriranjem bilo koji račun moći će onemogućiti komentar na post, podešavajući opcije u "naprednim postavkama" prije objave fotografije ili videozapisa.

Konačno, Instagram je dodao i mogućnost uklanjanja pratilaca bez da ih blokirate, ako imate privatni profil. Ranije je blokiranje bilo jedina mogućnost da spriječite nekoga u gledanju vaših postova.

Ažuriranje dolazi nakon što su neki poznati korisnici napustili Instagram zbog zlostavljanja i maltretiranja. Justin Bieber je prošle sedmice poručio da je Instagram za đavole.

Systrom je rekao da su ova ažuriranja dio stalnog nastojanja kompanije da Instagram bude sigurno mjesto za sve.

Sve promjene su ažurirane od danas, ali iz Instagrama kažu da treba sačekati nekoliko sedmica da se noviteti pojave svima.