Tehnologija
0

Inovativni uređaj za čišćenje pasa sprječava alergije

Sarajevo-x.com
Novi uređaj pod nazivom"Groom Tool" se sastoji od čelične četke koja u kombinaciji sa ususivačem efikasno uklanja olinjalu dlaku i mrtve slojeve kože sa psa. Ovaj izum bi mogao mnogo pomoći osobama koje pate od alergija.

Šef kompanije koja je proizvela "Groom Tool", James Dyson, je rekao da bi "usisavanje" psa moglo postati dio svakodnevnih poslova u domaćinstvu.

Tokom predstavljanja izuma, Dyson je rekao da čišćenjem pasa njihovi vlasnici sprječavaju da se olinjala dlaka nađe na podovima i po namještaju.

Uređaj "Groom Tool", koji kompatibilan samo sa usisivačima koje je proizvela kompanija "Dyson", sastoji se od malih čekinja od nehrđajučeg čelika koje ukljanjaju olinjalu dlaku i mrtve slojeve kože prije nego opadnu sa psa i završe na podu i na namještaju. Osim toga, uređaj će biti od velike koristi osobama koje pate od raznih alergija.

Iz kompanije tvrde da procedura čišćenja nije neugodna za pse, te da su obavljena rigorozna testiranja. Dužina čekinja se može podesiti, a uređaj automatski usisava dlaku i alergene.

"Groom Tool" se može koristiti samo za pse sa koji imaju dugu i srednje dugu dlaku. Iako košta 46 eura, za njegovo korištenje je potrebno imati i "Dysonov" usisivač koji košta 345 eura. Uređaj će se pojaviti u prodavnicama sljedeće godine, piše "Telegraph".