Strah po sigurnost
0

Indija prijeti zabranom BlackBerryja

Sarajevo-x.com
Indija je zaprijetila da će blokirati servise za BlackBerry, uključujući poruke i emailove, ukoliko ova kompanija ne riješi sigurnosne probleme, koji teroristima omogućavaju neometano komuniciranje.

Vladini zvaničnici održali su sastanak sa tvorcima BlackBerryja, kompanijom "Research In Motion" (RIM), zbog sumnji da su organizatori terorističkog napada u Mumbaiju iz 2008. godine koristili ovaj uređaj.

Vlada je RIM-u dala rok do kraja augusta da navedu sigurnosne probleme prije nego stave zabranu korištenja uređaja.

Čelnici RIM-a već su ponudili indijskim vlastima pomoć u praćenju e-mailova, ali su oni rekli da to nije dovoljno.

Indija se tako priključila drugim zemljama koje prijete zabranom pametnih telefona zbog straha po sigurnost zemlje.

Predstavnici RIM-a prošle sedmice su se sastali sa saudijskim vlastima i dogovorili da vlada u toj zemlji može pratiti korisničke poruke.

Ujedinjeni Arapski Emirati također su objavili da će zabraniti e-mail, poruke i surfanje webom korisnicima BlackBerryja od oktobra, dok Indonezija traži veću kontrolu podataka. Liban, Alžir i Kuvajt su zaprijetili sličnim mjerama.

Ključni problem za vlasti ovih zemalja predstavlja činjenica da se podaci iz BlackBerryja šalju preko servera u Kanadi i da ih je nemoguće "provaliti". To znači da vlasti nisu u stanju nadzirati sadržaj poslan preko BlackBerryja, zbog čega postoji bojazan da ga koriste kriminalci i teroristi.