Tehnologija
26

Impresivno: Kanadska kompanija predstavila ekstremno savitljivi displej

Klix.ba
Kanadski istraživači su razvili uređaj koji nazivaju "prvi savitljivi smartphone", a isti je predstavljen u ponedjeljak preko matičnog YouTube kanala.

Uređaj koji se nalazi u fazi prototipa bi jednog dana mogao predstavljati osnovu za telefon koji se neće moći lako razbiti, koji zbog svoje prilagodljivosti neće biti izložen lakom lomljenju.

U kanadskom Human Media Labu s Univerziteta u Kingstonu uređaj su nazvali ReFlex, a video u kojem su prikazane njegove mogućnosti je više nego impresivan. Pored navedenih prednosti displej donosi novi način navigacije kroz operativni sistem.

Umjesto da se kroz tekst i digitalne knjige prolazi na klasični način, ReFlex omogućava imitaciju listanja kroz savijanje uređaja. Također, uređaj vibrira kako bi korisniku doprinio osjećaju realnosti.

Također, igrice poput Angry Birds se igraju na drugačiji način, gdje se zatezanje praćke vrši savijanjem ekrana.

Ipak, ovo nije prvi put da je grupa developera ili pak kompanija predstavila savitljivi smartphone. Nokia i Samsung su predstavili nekoliko eksperimentalnih modela koji su shvaćeni kao koncepti, a ne uređaji za prodaju.

S druge strane, LG je 2013. u prodaju pustio svoj savitljivi G Flex, ali se njegove mogućnosti ne mogu porediti sa ReFlexom čija je ekstremna savitljivost popraćena wirelessom, full-colorom, visokom rezolucijom.

Čelnik kanadskog tima Roel Vertegaal predviđa da će se prvi savitljivi smartphonei pojaviti na tržištu za nekoliko godina.