Tehnologija
0

Ilegalni download muzike ruši rekorde

Sarajevo-x.com
Ilegalni download muzike nikada nije bio veći. Prema novoj studiji, zahvaljujući stranicama za društveno umrežavanje, epicentar više nije na velikim izdavačkim kućama, koje su najviše kukale zbog toga.

Istraživanje digitalnih medija, koje je obavila kompanija "Entertainment Media Research" u saradnji sa advokatima koji se bave pitanjem medija, otkrilo je da je popularnost stranica poput MySpacea pomaže u "demokratizaciji" muzičke industrije jer sve više mladih ljudi otkriva novu muziku on-line, umjesto dopuštaju da im muzički ukus serviraju urednici radija i televizija.

Od 1700 ispitanih u rasponu od 13 do 60 godina, njih 86% je koristilo stranice za socijalno umrežavanje, što je za 8% više nego u 2006. godini.

Svaki četvrti ispitanik koji ima korisnički račun na stranicama za društveno umrežavanje ima svoju muziku uvrštenu u profil. Ova brojka je veća kada se u obzir uzmu samo tinejdžeri i iznosi 65%.

Russell Hart, izvršni direktor Entertainment Media Researcha, ovaj fenomen opisuje kao "demokratizaciju muzičke industrije".

"Stranice za društveno umrežavanje iz temelja mijenjaju način na koji otkrivamo, kupujemo i koristimo muziku", rekao je Russell.

Istraživanje je donijelo loše vijesti za muzičku industriju jer 43% ispitanih muziku sa Interneta skida ilegalno, što je za 7% više nego prošle godine.