Isus vs. Muhamed
0

Igra 'Faith Fighter' razljutila vjerske grupe

Sarajevo-x.com
Online video igra 'Faith Fighter' razljutila je vjerske grupe širom svijeta, a posebno islamske grupe zbog toga što se u igri prikazuje i poslanik Muhamed.

U igri 'Faith Fighter' igrači mogu odabrati bilo kojeg od niza ponuđenih 'igrača' kao što su Isus, poslanik Muhamed, Buda ili Ganesha koji se, kako piše britanski Metro, 'bore do smrti'.

'Ova igra je osmišljena upravo tako da uznemiri i povrijedi ljude, i zbog toga treba biti uklonjena sa interneta'izjavio je pastor Douglas Miller iz Birminghama.

Igra 'Faith Fighter' je posebno povrijedila muslimane jer prikazuje lik poslanika Muhameda što je po islamskim vjerskim pravilima strogo zabranjeno.

'S obzirom na to u kakvom se ozračju svijet nalazi ova igra može samo pobuditi strah od religije, a i slike poslanika Muhammeda veoma su uvredljive za cijeli islamski svijet', dodali su Federacije muslimanskih organizacija u Velikoj Britaniji.

Italijanska kompanija Molleindustria koja se bavi proizvodnjom flash igara poznata je po svojim kontroverznim igrama 'Queer Power' i 'Operation: Pedopriest' koju je zabranio italijanski parlament 'zbog povreda religije i Vatikana'.

Molleindustria autor je i igre 'McDonald's Video Game' koja ismijava veliki lanac američkih restorana.