Tehnologija
8

I Nissan se priključio trendu pametnih satova

Klix.ba
Čuveni japanski proizvođač automobila Nissan priključio se trendu lansiranja pametnih satova, ali, umjesto da korisnicima omogući fotografisanje ili surfanje internetom, svoj sat je ograničio na analiziranje efikasnosti automobila.

Nismo Watch povezuje vozače sa njihovim automobilima i pruža im podatke o automobilu, ali i njihovim vozačkim performansama.

Nissan tvrdi da je njihov proizvod, predstavljen na Frankfurt Motor Showu, prvi pametni sat koji povezuje vozača sa utomobilom te da je to prvi iskorak kompanije u proizvodnju "nosivih" tehnologija.

Sat je još uvijek koncept, a mjeri efikasnost automobila, prosječnu brzinu, potrošnju goriva te biometriju vozača.

Nije otkriveno koliko će sat koštati niti kada će se pojaviti u prodaji, ali je sigurno da će izaći u crnoj, bijeloj i crvenoj boji.

Dizajniran je da radi sa Nissanovim vozilima pomoću smartphonea, a putem Bluetooth konekcije. Pogoni ga litijska baterija koja traje sedam dana "pri normalnom korištenju", a puni se putem micro-USB-a.

Radi se o prvom proizvodu iz Nissanove Nismo laboratorije, otvorene ove godine kako bi istraživala biometrijska pomagala za sportiste i vozače.