Novi koncept 'letećeg broda'
0

Hydroptere Maxi - najbrži 'leteći brod' na svijetu

Sarajevo-x.com
Revolucionarni francusko-švicarski projekt 'leteće jahte' dostigao je novi nivo, a projekat već obećava da postane najveći hit tehnološkog doba, pišu švicarski mediji.

Stručnjaci s Federalnog instuta za tehnologiju (EPFL) u gradu Lausanneu u srijedu su javnosti predstavili novi prototip katamarana baziran na Hydroptereu ili hidrokrilcu, najbržem plovilu na svijetu.

Novi brod, Hydroptere Maxi, trebao bi srušiti rekord prethodnika koji je obišao svijet za 57 dana.

'Ukoliko sve bude išlo po planovima, svijet bi ovim plovilom bilo moguće obići za 40 dana', izjavio je Alain Thebault, idejni tvorac Hydropterea koji je, kako sam kaže, od ranog djetinjstva bio opsjednut idejom 'letećeg broda'.

Sa prvim konceptima Thebault je započeo davne 1975. godine, no tek je dvadeset godina kasnije krenuo s realizacijom svojih planova.

Postojeći Hydroptere, ili na grčkom 'vodena krila', već je nosilac više svjetskih rekorda u brzini plovidbe, od kojih je najvažniji onaj u brzini od 104 km/h, što je najveća brzina postignuta na vodi.

Koncept Hydropterea baziran je na tome da se smanji trenje između valova i površine vode, te da se djelovanje vjetra maksimalno iskoristi.

Brodovi hidrokrilci sa strana imaju krila koja održavaju stabilnost broda, što je veoma važna komponenta jer to je ono što plovilu ustvari daje snagu i mogućnost 'leta na vodi', dodali su iz EPFL-a.

'Novi brod bit će naprednija varijanta postojećeg Hydropterea koji je star 14 godina. Sad idemo u projekat sa novim materijalima i nadamo se da će naš koncept jednog dana postati neizostavan u dizajnu svakog plovila', poručuju stručnjaci.