Testira specijalna odijela
0

VIDEO / Humanoidni ratni robot PetMan može raditi čak i sklekove

Sarajevo-x.com
Robot PetMan može pomjerati svoje ruke i noge baš kao i vojnici. On je dizajniran tako da ima mogućnost oponašanja njihovih pokreta.

Dizajnirala ga je kompanija Boston Dynamics. Namijenjen je u vojne svrhe, ali je isuviše rano da zamijeni vojnike na bojnom polju. Njegov zadatak je testiranje odijela koja se koriste u situaciji ratovanja hemijskim oružjem. Cilj je testirati kvalitet i izdržljivost odijela, te spriječiti njihovo cijepanje u opasnim situacijama.

PetMan je prvi humanoidni robot koji u potpunosti hoda poput čovjeka. Može se kretati brzinom od 2,7 km/h. Robot također može skakati, raditi čučnjeve i sklekove, a da pri tome ne izgubi ravnotežu.

Prethodni mehanički sistemi su testirali tkaninu na nerealan način, ali se robot PetMan kreće poput čovjeka. Čak i ukoliko se robot odgurne dok trči na pokretnoj traci, on ne gubi ravnotežu, piše Daily Mail.

"Mjesta poput reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima nisu opasna za robote poput PetMana. Zahvaljujući robotima, ljudi se u budućnosti ne bi morali izlagati opasnosti. Oni bi se mogli koristiti i kao vatrogasci, kao posada broda i slično", rekao je Robert Playter, inžinjer koji radi za kompaniju Boston Dynamics.

"PatMan može održavati ravnotežu, kretati se slobodno i četveronoške. Uspješno simulira ljudsku fiziologiju noseći zaštitno odijelo. Može se zonojiti, kontrolisati svoju temperaturu, vlažnost i sve što je potrebno kako bi se odijelo testiralo u realnim uvjetima", navodi se u saopćenju kompanije Boston Dynamics.