Tehnologija
1

Huawei predstavio Ascend P2

Klix.ba
Kineska kompanija Huawei je u Barceloni predstavila svoj najnoviji pametni telefon nazvan Ascend P2. Huawei je trenutno treća po veličini kompanija na svijetu za proizvodnju pametnih telefona.

"Danas je dan u kojem je Huawei odrastao", rekla je Amy Lou, globalna direktorica za brend Huawei, prije nego je predstavljen njihov najnoviji telefon.

Debljina telefona Ascend P2 iznosi samo osam milimetara. Pokreće ga operativni sistem Android 4.1. Telefon posjeduje ekran od 4,7 inča i četverojezgreni procesor od 1,5 GHz.

Huawei ovaj telefon naziva najbržim na svijetu, a tu izjavu bazira na čipu LTE Cat4, koji omogućava transfer internet podataka brzinama od 150 Mbps.

Uređaj također posjeduje i karakteristiku nazvanu "displej sa beskonačnom ivicom", zbog čega izgleda kao da ekran ulazi u same ivice uređaja.

Telefon na poleđini ima kameru od 13 megapiksela i bateriju sa kapacitetom od 2420 mAh, koja je jedna od najboljih u svojoj kategoriji. Iz kompanije također tvrde da uređaj troši do 30 posto manje energije.

Ascend P2 će se na tržištu naći u drugom kvartalu ove godine po cijeni od 399 eura.