Tehnologija
0

HTC danas predstavlja novi uređaj: Trofej za spas firme ili još jedan ekser u kovčegu

Klix.ba
Prije objave linije "U", za HTC se nagađalo kako će već početkom 2017. godine predstaviti nasljednika HTC-a 10. To se naravno nije dogodilo, a nakon što je za 20. mart najavljeno "iznenađenje za fanove", spekulacije su ponovo počele da zadirkuju maštu.

HTC nije dobro prošao sa presudom o phabletu U Ultra što dodatno obara kredibilitet ove nekada revolucionarne kompanije koja se, mnogi ne znaju, prva usudila kreirati pametni telefon sa operativnim sistemom Android.

Ipak, HTC godinama gubi na vrijednosti – 2011. godine udio u cjelokupnom tržištu bio je veći od 10 posto, a danas je on jedva jedan posto što se slobodno može nazvati mizernim.

Magazin Forbes u posljednjem članku ispituje teren i postavlja pitanje zašto bi se tajvanska kompanija HTC uopće nadala novom uređaju kada je u pitanju poboljšanje prodaje i imidža u svijetu smartphonea.

HTC-ov problem je što se u 2017. godini morati takmičiti ne samo sa Samsungom ili LG-em, već i sa cijelim morem kineskim brendova koji nude odlične uređaje za značajno manju cijenu. Ovo posljednje je posebno važno za HTC jer je firma poznata po skupim uređajima koji svojim performansama ne opravdavaju traženi novac.

HTC 11 trebao bi biti 5,5-inčni uređaj sa procesorom Snapdragon 835 kojeg će pokretati Androidov 7.1 OS. Stražnja kamera bi trebala imati 12 megapiksela, a prednja osam.

Da bi uspio, HTC u novom flagshipu mora utjeloviti nešto posebno, specifikaciju koju nema niti jedan drugi trenutno dostupan uređaj ili u najmanju ruku najbolje moguće "obične" osobine. HTC 11 mora biti trofej, zaključeno je u Forbesu.

Prošle godine spekulacije o uređaju bez fizičkih tipki dobile su na snazi, a da li će to biti slučaj sa HTC-om 11 kodnog imena "Ocean" ostaje da se vidi.

Vezani članci