Tehnologija
4

Honor 6X ima dvije stražnje kamere, a košta samo 150 dolara

Klix.ba
Huaweijev online brand pod nazivom Honor predstavio je uređaj koji je vjerovatno najjeftiniji smartphone, a koji posjeduje dvije stražnje kamere.

Radi se o smartphoneu Honor 6X, koji je dostupan na kineskom tržištu u tri varijante. Njegova cijena iznosi 150 dolara.

Honor 6X s metalnim kućištem ima stražnje kamere od 12 i 2 megapiksela na stražnjoj strani, a zasad nije poznato kako one funkcionišu u tandemu. Naprijed je selfie kamera od 8 megapiksela.

Honor 6X je dostupan u tri varijante, prva ima 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, druga posjeduje 4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, dok treća nudi 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Sve verzije imaju kompanijih Kirin 655 procesor, dva SIM slota, kao i microSD slot za proširenje memorije. Osnovni model košta 150, srednji 190, a model s najboljim specifikacijama 240 dolara. Svi uređaji imaju 5,5-inčni full HD ekran.

Dvije stražnje kamere nisu novost na tržištu, ali dosad su ih posjedovali samo skupi smartphonei kao što su LG G5, iPhone 7 Plus i HTC 10. Honor ovu tehnologiju nudi po znatno nižim cijenama. Ranije ove godine je predstavljen smartphone Honor 8 s dvije stražnje kamere, koji je koštao 399 dolara.

Sve verzije smartphonea Honor 6X koriste operativni sistem baziran na Androidu Marshmallow. Napaja ih baterija od 3.340 mAh, imaju skener za otisak prsta, podršku 4G VoLTE mreže te mogućnost brzog punjenja baterije.

Smartphonei će biti dostupni u pet boja, zlatnoj, srebrenoj, sivoj, plavoj i rozoj.

Prodaja u Kini počinje 25. oktobra, a da li će smartphonei biti dostupni na ostalim tržištima, zasad nije poznato.