Japan
0

Hologramska pop zvijezda pokorila muzičku scenu

Sarajevo-x.com
Najveća japanska pop zvijezda se razlikuje od svih ostalih, ona je hologram. Hatsune Miku je u potpunosti pokorila muzičku scenu,a njeni koncerti su rasprodani u rekordnom vremenu. Kao u filmovima naučne fantastike, hologram Miku održava koncerte u Japanu pjevajući hitove.

Miku je hologram kojeg je kreirala kompanija "Crypton Future Media". Kupci je mogu programirati da pjeva razne pjesme na njihovom kompjuteru.

Hologram je napravljen u liku šesnaestogodišnjakinje koja je visoka 160 cm, ali iz kompanije nisu otkrili detalje o njenom karakteru, piše "Daily Mail".

Kompanija "Crypton Future Media" snima glasove i obrađuje ih "Yamahinim" softverom Vocaloid kako bi napravila svoje likove.

Glas za Miku je posudila glasovna glumica Saki Fujita. Svi uzorci sadrže po jedan japanski glas koji se kasnije sastavljaju i kreiraju riječi i stihove.

Njena muzika i lik su postali toliko popularni da se sada u vrlo kratkom periodu rasprodaju svi njeni nastupi, a fanovi je vole kao da je stvarna pop zvijezda.

Ovo je prvi put da se hologram koristi na sveni na ovakav način, da se kreće i pjeva poput stvarne pop pjevačice.

Miku je postala tolika zvijezda da dobila i fan-klub na društvenoj mreži "Facebook", a posjeduje i vlastitu izdavačku kuću. Pojavila se i u nekoliko epizoda jednog popularnog japanskog animiranog tv-programa.

Svoj prvi koncert je "održala" 2009. godine, a bila je i na turneji u Singaporeu.

U martu 2010. godine su tri metalne pločice sa ugraviranim likom Miku poslane u svemir japanskom letjelicom Akatsuki, nakon što je prikupljena peticija sa više od 14.000 potpisa ljudi koji su željeli da i Miku bude dio ovog događaja.