Novi pokušaj testiranja
0

FOTO+VIDEO / Hipersonični avion leti 20 puta brže od brzine zvuka

Sarajevo-x.com
Ekperimentalni bespilotni avion, koji može letjeti 20 puta brže od brzine zvuka, na drugi testni let kreće u četvrtak, piše Daily Mail.

Avion Falcon HTV-2 će biti lansiran u svemir pomoću rakete, nakon čega će se spustiti na zemlju pri brzini od 21.000 km/h.

Prethodni test je trajao samo devet minuta, nakon čega je avion prizemljen iz sigurnosnih razloga, jer su se tokom leta javili tehnički problemi.

Ova bi misija, ukoliko bude obavljena uspješno, trebala postaviti nove rekorde u suborbitalnim svemirskim putovanjima i utrti put za generaciju super oružja.

Raketa koja nosi Falcon će biti lansirana u četvrtak iz baze Vandenberg u Kaliforniji. Radi se o raketi Minotaur IV. Prvi termin za početak testa je bio srijeda.

Nakon lansiranja će se Falcon odvojiti i vratiti na površinu velikom brzinom. Ta brzina je dovoljna da let od New Yorka do Los Angelesa traje 12 minuta. Danas je za taj put potrebno vrijeme od pet sati.

Projekat razvijaju Pentagon i agencija DARPA. Dio je nove generacije hipersoničnih oružja koji mogu napadati brže od projektila. Američka vojska se nada da će im omogućiti napad u roku od sat vremena na teroriste i zemlje bilo gdje u svijetu gdje je vojna intervencija nephodna. Ova sposobnost se naziva Conventional Prompt Global Strike ili CPGS.

Inženjeri DARPA-e još uvijek nisu u stanju utvrditi šta je tačno pošlo po zlu tokom prvog leta. To se dogodilo u aprilu prošle godine. Neki špekulišu da se avion "pregrijao".

Za drugi test su načinjena mnoga podešavanja među kojima je i mijenjanje centra gravitacije i smanjenje ugla spuštanja. DARPA planira iskoristiti očitanja sa drugog leta kako bi unaprijedila ovaj projekat.

"Moramo proširiti naše znanje i razvijati hipersoničnu tehnologiju. Prikupili smo vrijedne podatke tokom prvog leta, izvršili neke izmjene i pripremili Falcon za drugi test", rekao je Dave Neyland, jedan od direktora DARPA-e.

Tokom prvog leta su prikupljeni podaci o aerodinamici, te o tome kako toplota utječe na letjelicu i navigaciju. Po prvi put je izvan laboratorije proučavan i let pri brzini od 20 Macha.