Izgleda kao obična igračka
3

Helikopter koji čita misli

Klix.ba
Ovaj maleni helikopter izgleda kao i sve druge slične igračke. Međutim, postoji jedna bitna razlika. Za ovaj helikopter ne postoji daljinski upravljač. Upravljač je u vašim mislima.

Iako su današnji helikopteri na daljinsko upravljanje dovoljno uzbudljivi za djecu, djeca budućnosti bi se mogla igrati sa helikopterima koje će kontrolisati svojim mislima.

Puzzlebox, kompanija za edukativnu tehnologiju, trenutno radi na kreiranju jedne takve igračke.

Kompanija smatra da se igračka može koristiti za zabavu, treniranje mentalnog fokusa ili relaksaciju. Igračka se također može koristiti i u svrhu educiranja o nauci i tehnologiji u srednjim školama i na fakultetima.

Igračka je nazvana Puzzlebox Orbit, a sastoji se iz tri dijela: malenog helikoptera, upravljača u obliku piramide koji kontroliše helikopter uz pomoć infracrvenih LED svjetala i slušalica koje čitaju moždane talase i šalju informacije kontrolnoj piramidi.

Posljednji dio u ovom projektu osigurava NeuroSky, kompanija za kreiranje tehnologije interfejsa između mozga i kompjutera, koja uz pomoć elektroencefalografije nadgleda električne promjene u mozgu.

Međutim, projekt još nije u potpunosti razvijen. Helikopter ne može registrovati svaku komandu koju mu korisnik želi prenijeti. Prije svakog korištenja se mora programirati ruta letenja. Također se mora programirati i mentalno stanje koje će označavati polijetanje, bilo da je u pitanju relaksiranje ili koncentrisanje.