Istraživanje kompanije McAfee
0

Heidi Klum "najopasnija poznata ličnost na internetu"

Sarajevo-x.com
Heidi Klum
Heidi Klum
Kompanija za sigurnost interneta McAfee proglasila je supermodel Heidi Klum "najopasnijom poznatom ličnošću na internetu", piše CNN.

McAfee popis pravi na osnovu količine spamova i virusa koje korisnik "pokupi" kada ukuca ime neke poznate osobe ili pokuša skinuti neku aplikaciju na kojime se nalazi ta osoba. Istraživanje je pokazalo da svaki deseti korisnik rizikuje neki od od kvarova i virusa ako na internetu pretražuje sadržaje koji nose ime poznate manekenke.

"Pretraživanje poznatih osoba nosi sa sobom rizik. Korisnici interneta bi trebali biti svjesni malicioznog sadržaja koji se skriva u URL-ovima koji mogu širiti viruse na društvene mreže, e-mailove i SMS poruke", pojašnjava Paula Greve, direktorica Odjela za istraživanje sigurnosti interneta u McAfeeju.

Nekadašnja manekenka "Victoria's Secreta" zamijenila je na prvom mjestu "najopasnijih poznatih ličnosti na internetu" Cameron Diaz, koja je ovu titulu ponijela prošle godine, a ove godine je skliznula na drugo mjesto. Najopasnija muška poznata ličnost u cyber svijetu je CNN-ov voditelj Piers Morgan, koji je, pored Brada Pitta, jedini muškarac među prvih 10.

Na listi su još i Jessica Biel, Katherine Heigl, Mila Kunis, Anna Paquin, Scarlett Johansson, Adriana Lima...Istraživanje je pokazalo da su pjevači i sportisti manje opasni od glumaca i modela pa su tako teniseri Maria Sharapova i Andy Roddick tek na 44, odnsono 56. mjestu najopasnijih.

Kompanija je navela da cyber kriminalci često koriste ime poznate ličnosti kako bi namamili ljude na određene siteove gdje pokupe loš software.