Tehnologija
2

Hakiranje iPhonea preko punjača

Klix.ba
Pazite šta stavljate između svog iPhonea i izvora električne energije. Punjač koji vam je posudio ljubazni stranac u vaš uređaj bi mogao ubrizgati nešto više od običnih elektrona, piše magazin Forbes.

Na nadolazećoj konferenciji o sigurnosti nazvanoj Black Hat, koja će se održati u julu, tri naučnika sa Instituta tehnologije Georgia predstavit će punjač za koji kažu da se može iskoristiti da zarazi uređaj koji koristi posljednju verziju Appleovog iOS-a.

Iako detalji ovog poduhvata još nisu otkriveni, prema onome što je objavljeno na web-stranici konferencije, rezultati ovog eksperimenta su alarmirajući.

"Uprkos odbrambenim mehanizmima iOS-a, uspješno smo ubacili proizvoljni softver u sadašnju generaciju Appleovih uređaja koji koriste posljednji predstavljeni operativni sistem", naveli su naučnici dodavši da su svi korisnici zahvaćeni.

Maliciozni punjač, koji nazivaju Mactans, aludirajući na naučno ime pauka crna udovica (Latrodectes mactans), bazira se na open-source kompjuteru BeagleBoard, koji se prodaje po cijeni od 45 dolara.

"Taj hardver smo izabrali kako bismo pokazali da je lako napraviti maliciozne USB punjače koji izgledaju potpuno nevino", objasnili su stručnjaci.

Još uvijek se ne zna kako će tačno ovaj punjač biti prikriven, s obzirom na to da, iako može stati u ruku, BeagleBoard ne može stati u Appleov adapter, međutim, moguće ga je sakriti u stalak za punjenje baterija ili vanjsku bateriju.

Naučnici poručuju da je Mactans nastao u kratkom vremenskom roku i sa malim budžetom te da ta činjenica još više motivira.