Tehnologija
0

Hakeri - saveznici u ratu protiv terorizma i cyber kriminala?

Sarajevo-x.com
Američki federalni agenti od kompjuterskih hakera traže pomoć u borbi protiv kriminala i terorizma, dok se na Internetu i dalje vodi rat između prava na privatnosti i javne bezbjednosti. Proteklog vikenda, predstvnici NSA-a, FBI-a i ministarstva odbrane, imali su svoje predstavnike na DefConu, međunarodnom okupljanu hakera u Las Vegasu.

Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), Ministarstvo odbrane i FBI bili su učesnici redovnog okupljanja hakera - DefCon, koje se održalo u Las Vegasu.

Hakeri i kompjuterski stručnjaci činili su jedan dio od preko 6000 učesnika koji su pratili konferenciju završenu u subotu, tvrdi osnivač okupljanja Jeff "Dark Tangent" Moss.

Igre, natjecanja, seminari na DefConu posvećeni su "provaljivanju" u računare, internet stranice i softverske programe.

Tokom cijelog događaja prikupljan je novac za Fondaciju za elektronske slobode (Electronic Freedom Foundation), neprofitnoj organizaciji koja brani prava na online privatnost.

Advokati fondacije optužili su NSA da ilegalno pregleda e-mailove i telefonske izvještaje.

Analitičar koji se bavi "ranjivostima" pri NSA, Tony Sager održao je govor na DefConu, sve više dijeli informacije sa javnošću u nadi da će neki od kompjuterskih stručnjaka, gdje god bili, postati njihovi saveznici u borbi za cyber sigurnost.

"Nisam siguran da ih mogu uvjeriti da mi vjeruju", tekao je Sager nešto kasnije agenciji AFP.

Potrebni su najbriljatniji tehnički umovi da bi se borili protiv "new-age" kriminala i terorizma, a ovi ljudi odbacuju plate u državnom sektoru, da bi privatno mogli uzimati velike novce, tvrdi jedan od federalnih agenata sa DefCona.

I dok su se hakeri lijepo družili sa federalnim agentima, od kojih se dvoje vjenčalo na sceni tokom dodjela nagrada, mnogi su još jednom ponovili istakli svoju zabrinutost zbog nedostatka privatnosti.

Čak je i sam Sager istaknuo da ne zna kako riješiti konflikt između privatnosti na Internetu o javne bezbjednosti.