Tehnologija
16

Hakeri Google Glassu dodali mogućnost prepoznavanja lica

Klix.ba
Googleove pametne naočale Google Glass još se nisu ni pojavile u prodaju, a jedna kompanija već im je dodala mogućnost prepoznavanja lica, uprkos brojnim protestima zbog narušavanja privatnosti.

Osnivač kompanije Lambda Labs, Stephen Balaban, jedan je od brojnih pojedinaca koji dodaju nove funkcije uređaju, koje Googleovi dizajneri uopće nisu planirali. Balaban čak ide i korak dalje te, pored novih funkcija, cilja da stvori potpuno novi softver za uređaj.

"Ono što pravim je alternativni operativni sistem za Glass, koji Google neće moći kontrolisati", kaže Balaban.

Mijenjanjem Glassovog izvornog operativnog sistema Balaban je već uspio stvoriti softver za prepoznavanje lica. Kako sam tvrdi, Google nije reagirao baš najbolje kada im je najavio da će modificirati njihov uređaj. Kao odgovor na to, kompanija je izmijenila uslove korištenja kako bi zabranila ovu praksu, ali to nije omelo programere kompanije Lambda Labs.

"Ne brinite, mi mislimo da je prepoznavanje lica jedna od osnovnih funkcija. Google će je ili dozvoliti ili će biti zamijenjeni nečim što dozvoljava", napisali su programeri iz Lambde na Twitteru.

Iako je Glass Googleov uređaj, nije sasvim jasno mogu li oni zaustaviti druge kompanije u kršenju njihovih pravila korištenja. Kompanija je namjerno podijelila određeni broj uređaja programerima kako bi istražili nove mogućnosti.

Programeri mogu dodavati aplikacije u uređaj bez odobrenja kompanije. Kako javlja Guardian, Google ima opciju da "ubije" neželjeni softver ili blokira određene uređaje. Zbog problema sa privatnosti, Google je u svom operativnom sistemu Android izbjegao opcije poput prepoznavanja lica i sl., dok je, prema svemu sudeći, ova opcija neizbježna na Glassu.

Čak i pored toga što se Google javno protivi tehnologiji prepoznavanja lica, hakeri poput onih iz Lambda Labsa obećavaju da će uređaj imati ovu opciju. Kada se tome doda činjenica da je za Glass već izašla usluga "Lifestream", alat koji uploaduje sve fotografije koje uređaj snimi, njeno kombinovanje sa softverom za prepoznavanje lica moglo bi postati prilično zabrinjavajuće.