Tehnologija
0

Hacker dobio posao u softverskoj industriji

SRNA
Dvadesetjednogodišnji hacker Ashley Towns, autor prvog virusa za popularni telefon "iPhone", dobio je posao u firmi za razvoj softvera za mobilne telefone.

Towns je napravio softverski program "ikee" koji na zaraženim telefonima mijenja pozadinu ekrana i postavlja sliku pop pjevača iz osamdesetih Ricka Astleya, prenosi BBC.

Towns je sada zaposlen kao developer programa za "iPhone" u australijskoj firmi "Mogenerations".

"Ikee" nije opasan program, ali je otvorio put ozbiljnijoj varijanti virusa, koja je pogodila korisnike holandske online banke "ING".

"Ružno je što je on nagrađen na ovaj način, a da se nije ni pokajao zbog onoga što je uradio", izjavio je Graham Cluly iz firme za bezbjednost na internetu "Sofos".

Towns je rekao da je napravio virus kako bi ukazao na problem bezbjednosti. Protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Virus napada samo telefone koji su modifikovani i sa kojih je uklonjena "Apleova"  zaštita da bi mogli da primaju aplikacije koje nije odobrio proizvođač uređaja.
Procjenjuje se da je na ovaj način "krekovano" oko 55 miliona "Iphona"  širom svijeta i svi ovi aparati sada mogu da budu zaraženi softverskim virusima.