Zloupotrebe na internetu
0

Gubici zbog cyber kriminala u SAD uduplani u 2009.

Sarajevo-x.com
Sjedinjene Američke Države su u prošloj godini zbog cyber kriminala izgubile duplo više novca nego u 2008., pokazao je godišnji izvještaj Internet Crime Complaint Centera (IC3). Preciznije, gubici su u 2009. iznosili oko 560 miliona dolara (406 miliona eura), a godinu ranije 265 miliona dolara (192 miliona eura).

Žalbe na zloupotrebe na internetu su povećane tokom 2009. za 22 posto, dok je IC3 zaprimio od žrtava čak 336.655 izvještaja o incidentima na internetu.

Među "najpopularnijim" prevarama su zahtjevi za "povoljnim naknadama" i neisporučivanje robe.

"Internet kriminal se razvija na način koji nismo mogli zamisliti samo prije pet godina", rekao je Donald Brackman, direktor National White Collar Crime Centera, koji je pomogao sastaviti izvještaj.

Jedna od muljaža koje su se, također, pokazale popularnim u 2009. uključivala je primanje e-pošte od "Ishmael Ghost Islamic Groupa".

Pošiljatelj bi prijetio smrću primatelju maila, kao i njegovoj porodici. Naveo bi još kako će prijetnje prestati kad bude uplaćena donacija islamskoj grupi u Velikoj Britaniji koja pomaže dijasporu.

Pojedine žrtve su izgubile ogromne sume novca, jer su prevareni na internetu, u jedan posto slučajeva prijavljeni su gubici od više od 100.000 dolara. Više od polovice žrtava su stariji od 40 godina.

Izvještaj je pokazao da su 76 cyber kriminalaca muškarci, a da polovina kriminalaca živi na šest lokacija: California, Florida, New York, Texas, Washington i District of Columbia.