Tehnologija
0

Grupa studenata za 36 sati pronašla rješenje za lažne vijesti na Facebooku

Klix.ba
Goel, De, Chen i Craft
Goel, De, Chen i Craft
Facebook je u posljednjih nekoliko dana na udaru zbog pritiska javnosti u vezi lažnih i neprovjerenih vijesti koje dospijevaju u njegove trendove i News Feedove korisnika. I dok se čini da će Facebook problemu ipak datu potrebnu pažnju, mali tim studenata našao je rješenje za samo 36 sati.

Grupa od četiri studenta kreirala je ekstenziju na Google Chromeu pod nazivom "FiB" čija je osnovna uloga filtrirati vijesti na Facebookovim trendovima. Ekstenzija je načinjena nakon svega 36 sati rada, a iza nje stoje Nabanita De (22), Anant Goel (18), Qinglin Chen (20) i Mark Craft (19).

Ekstenzija etiketira vijesti kao "provjerene" i "neprovjerene", do sada je skinuta više od 50.000 puta što je nažalost opteretilo servere. Ipak, studenti su kod ekstenzije učinili javno dostupnim kako bi ga zainteresovane stranke mogle usavršiti, prvenstveno misleći na tim iz kompanije Facebook.

"FiB“ nije jedina ekstenzija koja se bori sa problemom lažnih Facebook vijesti. Na tržištu su trenutno B.S. Detector" i "Fake News Alert". Kreatori se nadaju da će ih Facebook primijetiti jer velika kompanija tek razmatra mogućnosti o tome kako da se izbori sa najezdom lažnih informacija koje pristižu na zidove korisnika.

Lažne informacije su stari problem društvenih mreža, ali je nakon predsjedničke kampanje u SAD-u postalo jasno da one mogu utjecati na izuzetno važne društvene faktore uključujući i politički demokratski proces.