Tehnologija
2

Googleov robot pobijedio na Pentagonovom takmičenju

Klix.ba
Robot kojeg je razvila japanska kompanija Schaft, a koju je Google nedavno kupio, pobijedio je na dvodnevnom takmičenju Pentagonove istraživačke jedinice Darpa.

Robot je savladao svih osam tematskih zadataka i porazio konkurenciju. Tri od 15 timova, koji su učestvovali u takmičenju u blizini Miamija, nisu uspjeli osvojiti nijedan bod.

Schaft i još sedam najbolje plasiranih kompanija sada mogu aplicirati za dalja Darpa-ina finansiranja kako bi se takmičili u finalu 2014. Godine.

Iz Darpa-e su saopćili kako ih je za organizovanje takmičenja inspirisala činjenica da su roboti bili u stanju da odigraju veoma ograničenu ulogu u zadržavanju otapanja nuklearnog reaktora u Fukushimi.

"Shvatili smo da ovi roboti nisu mogli učiniti ništa osim da posmatraju. Trebao nam je robot koji bi mogao ući u zgradu reaktora i zavrnuti ventile", rekao je Gill Pratt, program menadžer Darpa Robotics Challenge.

Kako bi podstakli razvoj sposobnijih robota, Darpa je sastavila listu zadataka za robote i dala rok od pola sata za izvršavanje svakog od njih.

Više od stotinu timova prijavilo se za učešće u takmičenju, ali je broj sveden na samo 17. Pratt dodaje kako će se finale takmičenja odnositi na snalaženje robota u stvarnim situacijama.

Vodećih osam timova sada mogu aplicirati za sumu do milion dolara kako bi nadogradili vještine svojih robota. Pobjednik će dobiti nagradu od dva miliona dolara.