Tehnologija
2

Googleov protest protiv anti-gay zakona u Rusiji

Klix.ba
Google je vrlo otvoreno izrazi svoj protest protiv ruskog konzervativnog anti-gay zakona objavivši jutros na početnoj stranici svoj kultni logo u obliku olimpijskih sportova ali u bojama duge.

Google Doodle je svaki sport predstavio u posebnoj boji, a poredane su kao duga (crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta) koja je simbol gay populacije, odnosno njihove zastave.

"Bavljenje sportom je ljudsko pravo. Svaki pojedinac mora imati mogućnost bavljenja sportom bez diskriminacije u bilo kojem smislu i u Olimpijskom duhu koji zahtjeva zajedničko razumijevanje s duhom prijateljstvom, solidarnošću i fer igrom", objavila je kompanija.

Kompanija Google je uradila istu promjenu i na početnoj stranici u Rusiji.

"Google se ponovo dokazao kao iskreni korporativni lider za jednakost. Osim Olimpijskih sponzora poput AT&T, Google je dao čistu i nekonvecionalnu izjavu da je diskriminacija LGBT populacije u Rusiji neprihvatljiva. Sada je vrijeme da isto uradi svaki sponzor Olimpijade. Sat otkucava, a svijet gleda", rekao je Chad Griffin iz Human Rightsa.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako uključio i gay sportiste u Olimpijsku delegaciju SAD-a kako bi dokazao da je Amerika protiv diskriminacije u sportu.