Opcije za lakšu pretragu
0

Google zvanično predstavio novi dizajn pretraživača

Sarajevo-x.com
Internetski div Google osvježio je početnu stranicu pretraživača jarkim bojama, dodatnim opcijama i drugačijim fontom.

Nakon nekoliko mjeseci eksperimentisanja Google se odlučio kakav dizajn želi. Početna stranica je sada vizuelno dorađenija, na slovima nema sjenki kao ranije, a i boje su "čišće". Također, pretraživanje je olakšano zahvaljujući dodatnim opcijama koje se nalaze na lijevoj strani, tako da za traženi pojam odmah možete pogledati ima li video, fotografija, blog, rasprava, knjiga ili pak neka srodna tema vašem traženom pojmu.

Zahvaljujući novim opcijama možete odabrati vremenski period pretraživanja, te pogledati kada je posljednji put nešto napisano o pojmu za kojim tragate. Također, ukoliko ste već posjetili nekoliko stranica, a na njima niste pronašli odgovarajuće informacije za kojima ste tragali, te stranice možete isključiti iz pretrage.

"Uvijek eksperimentišemo kako bismo našim korisnicima ponudili bolju pretragu. Tokom naredne godine bit će još mnogo eksperimentisanja i inovacija", kazala je Annie Baxter, portparol Google-a u Australiji.

Inače, Google je nedavno uveo i virtualnu tastaturu na 35 jezika kako bi olakšao korisnicima koji na "normalnim" tastaturama nemaju određene znakove neophodne za jezik kojim se služe.