Tehnologija
44

Google zvanično predstavio Nexus 7 i novi Android 4.3

Klix.ba
Internetski div Google predstavio je danas novi, moćni Nexus tablet računar kao i novu mobilnu platformu Android.
Foto: AFP
Foto: AFP

Novi sedam inčni Nexus tablet, napravljen u tajvanskoj kompaniji Asus, dizajniran je tako da lako sklizne u džep ili torbicu korisnika, a omogućava jednostavan pristup bogatom online sadržaju i uslugama.

Nexus 7 je oko dva milimetra tanji i neznatno duži od svog prethodnika, koji je objavljen prije godinu dana.

"Razlika se primjeti kada ga držite u jednoj ruci, lako se stavlja u torbicu ili u džep jakne", kazao je potpredsjednik Androida Hugo Barra, piše AFP. Nexus 7 ima HD ekran i zvučnike koji slušanje muzike, gledanje filmova ili igranje igrica pretvaraju u nezaboravno iskustvo, a zahvaljujući 2 GB RAM-u i Adreno 320 GPU-u bit će omiljen među gejmerima.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Mi iz Android tima ulažemo jako puno u tablete. Prema našim podacima, jedan od dva tablet računara prodatih u svijetu temelji se na Android platformi", rekao je Sundar Pichai, čelni čovjek Androida i Chromea.

Google je danas predstavio i novu verziju Androida pod oznakom 4.3. Većih razlika u odnosu na verziju 4.2 nema, i sve se svodi na dodavanje nekoliko detalja u funkcionalnost OS-a. Android 4.3 Jelly Bean donosi dodatnu novost pod nazivom Restricted Profiles koja omogućava veću kontrolu nad različitim profilima, što će najviše koristiti roditeljima u kontroli djece.

Android 4.3 donosi i poboljšanja u grafici putem OpenGL ES 3.0 standarda s boljim renderiranjem 3D sadržaja u igrama. Tu su još manja poboljšanja u unosu teksta i Bluetooth komunikaciji.

Foto: AFP
Foto: AFP