Tehnologija
6

Google uvodi promjenu zbog lažnih vijesti

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
"In the news" dio koji se nalazi u vrhu pretraživača Google nakon što ukucate ključne riječi za pretragu uskoro će biti zamijenjen. Umjesto toga pisat će "Top stories".

Na izmjeni se radi već neko vrijeme, a odjeljak će biti izmijenjen tokom narednih sedmica. Odluka je donesena kako bi korisnici bolje razlikovali top vijesti od onih koje nisu važne i nove, kazao je izbor za Bussines Insider.

Povlačenje linije između onog što je vijest i onog što nije "prava vijest", uslijedilo je nakon što su Google i Facebook izloženi kritikama zbog "lažnih vijesti" na platformama. Lažne vijesti su bile glavna tema tokom izborne noći u SAD-u kada je Buzzfeed izvjestio da su se one više pratile i dijelile od pravih vijesti.

Google je tako prošle sedmice na pretraživanje konačnih izbornih rezultata u SAD-u nudio blog post u kojem se tvrdi da je Donald Trump osvojio glasove, a ustvari je Hillary Clinton dobila više od 1,7 miliona glasova. Google je obećao da će zabraniti lažne vijesti, a i Facebook je najavio da će učiniti isto.

"Mi se uvijek trudimo da svojim korisnicima ponudimo najbolji mogući odgovor na njihove pitanje", kazali su iz Googlea.