Neisplativ servis
0

Google ukinuo Wave zbog slabog interesa korisnika

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nedavno puštena u rad platforma "Google Wave", kojom se pokušao promijeniti tradicionalni e-mail servis, prestati će se razvijati prvenstveno zbog nezainteresovanosti korisnika, objavili su iz Googlea.

Inovativni servis nije uspjeo privući onaj broj korisnika kojem se Google nadao, tvrdi Urs Holzle, viši zamjenik predsjednika kalifornijske firme.

"Nismo primijetili da su korisnici prihvatili platformu onako kako smo zamišljali", rekao je Holzle za AFP. "Više ne planiramo razvijanje Wavea kao samostalnog proizvoda, ali ćemo zadržati internet-stranicu barem do kraja godine da bi se njome korisnici mogli služiti u sklopu drugih Googleovih programa".

Google je testirao Wave u beta-verziji, koja se mogla dobit samo uz pozivnicu, osam mjeseci prije nego što je postala javno dostupna.

Wave je imao potencijal da e-mail komunikaciju pretvori u alat za razmjenu različitih sadržaja te da potiče saradnju koja povećava produktivnost. U svom sastavu ima e-mail, instant messaging, društvene mreže i pristup internet-stranicama i dokumentima u stilu Wikipedije.

Google je poznat po tome što se upušta u vrlo izazovne nove projekte, ali i da su u stanju odustati od onih koji se pokažu neisplativim.