Tehnologija
6

Google sve zna: Od sada možete skinuti cijelu historiju pretraživanja

Klix.ba
Ključne riječi pretraga koje svakodnevno provodimo na Googleu svojevrstan su odraz naših interesovanja, a sada cijelu svoju jednogodišnju historiju možete dobiti ukoliko je zvanično zatražite.

Iako je sve pretrage kroz godine nemoguće zapamtiti, one se itekako bilježe ukoliko ste ih obavljali dok ste bili logovani na svoj Google račun.

Sada ova kompanija nudi svojim korisnicima uslugu skidanja cjelokupne godišnje ili desetogodišnje arhive pretraga, ali i mogućnost brisanja jednog dijela podataka ili čak cijele arhive.

Alat zatraženi spisak pretraga prosljeđuje na Google Drive u obliku ZIP arhive, a podaci su podijeljeni po godini i kvartalima.

Historiju možete zatražiti ovdje, a za to vrijeme morate biti logovani na svoj Google račun. Ukoliko vas zanimaju samo određeni datumi, do njih dolazite jednostavnim klikom miša na kalendar.

Jedina stvar koju Google od vas traži, tj. u vezi sa kojom vas savjetuje jeste da arhivu ne skidate na javne računare kako ne biste kompromitovali vlastite podatke.