Odavanje počasti 'najvećem'
0

Google slavi rođendan američkog slikara, Rockwella

Sarajevo-x.com
Ukoliko ste danas kliknuli na početnu stranicu pretraživača Google, zasigurno ste ugledali prelijepu fotografiju djevojčice i dječaka koji sjede na klupi i promatraju zalazak sunca. To je djelo slavnog američkog slikara Normana Rockwella čiji rođendan danas proslavlja internetski gigant Google.

Slika dječaka i djevojčice nazvana je “Little Spooners” i bila je jedna od Rockwellovih najpopularnijih. Prvi put je objavljena 24. aprila 1946. godine i to na naslovnici novina "Saturday Evening Post".

Norman Rockwell, američki slikar i ilustrator, rođen je 3. februara 1894. U javnosti je ostao poznat po ilustracijama američke svakodnevnice koje je objavljivao u novinama. Njegove ilustracije, tako bliske publici, s obzirom da su uvijek prikazivale neke sretne, radosne, sentimentalne, ali i tjeskobne i tužne trenutke krasile su naslovnicu časopisa "Saturday Evening Post", te uveliko doprinijele popularizaciji tog medija.

Rockwell je dao veliki doprinos američkoj ikonografiji, a poznat je i po tome što je bio kreator reklama za Coca - Colu, kompaniju Ford Motor, te brojne druge.

Također, ostao je zapamćen i po tome što je naslikao portrete nekoliko američkih predsjednika i to Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona i Nixon, ali naslikao je nekoliko portreta i drugih državnika, te glumaca svog vremena.

Danas, skoro da nema niti jednog Amerikanca koji ne zna ko je bio Norman Rockwell.

Američki slikar preminuo je 8. novembra 1978. godine.