Tehnologija
0

VIDEO / Google razvija automobila koji neće trebati vozača

Sarajevo-x.com
Automobil koji neće trebati vozača je među najnovijim Googleovim planovima, otkriveno je iz te kompanije.

Suosnivač Googlea Sergey Brin, objavio je da 10 posto kapaciteta ove kompanije radi na inovativnim tehnologijama koje nemaju veze sa webom, a to je samoupravljajuće vozilo.

Automobili bez vozača koji mogu putovati na normalnim putevima, a bili bi upravljani računarom, dizajnirani su da bi se pomoglo ljudima koji imaju probleme sa pokretljivošću.

"Ima mnogo ljudi na svijetu koji imaju neku vrstu invaliditeta i ne mogu se kretati naokolo. Također, ima mnogo zagušenih parking mjesta zbog načina života kakav vodimo danas, a da ne pričam da vozači ne koriste racionalno prostor na putevima", rekao je Brin na Web 2.0 samitu u San Franciscu.

Ovo vozilo koristi 3D tehnologiju kako bi imalo totalni uvid u okruženje i prostor u kojem se nalazi. Kompjuter koji je smješten u gepeku poredi informacije sa podacima na mapama i kao rezultat automobil raspoznaje sve puteve i semafore, ali također reaguje na pješake i druge automobile, po bilo kakvim vremenskim uslovima.

Google je testirao vozilo i radi na više od hiljadu kilometara, ali njihov cilj je da radi na više od milion kilometara. Brin je dodao da je ovo vozilo tek u fazi istraživanja i da nije na prodaju još neko vrijeme.

Američka država Nevada dala je zeleno svjetlo za ovakvu vrstu automobila, ali se iz Googlea nadaju da će američka vlada odobriti auto na teritoriji cijele države.