Izvinjenje korisnicima
0

Google priznao greške u servisu Buzz

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija Google priznala je danas da je nedovoljno testirala servis za druženje na Internetu Buzz, prije nego što ga je aktivirala.

Google je obećao da će uvesti seriju izmjena poslije burnih negodovanja korisnika, koji su zabrinuti za svoju privatnost, prenosi BBC.

Buzz je bio testiran samo interno, a zaobiđena su intenzivna spoljna testiranja, što je redovna procedura za ostale Googleove servise.

"Testirali smo baz interno unutar Googlea već neko vrijeme. Naravno, nije isto dobiti komentare od 20.000 radnika Googlea i pustiti korisnike našeg servisa za elektronsku poštu da se slobodno igraju njime“, izjavio je Todd Jackson, menadžer ovog projekta.

Kompanija je sada osnovala posebnu radnu grupu u okviru koje inžinjeri i proizvodni menadžeri donose odluke o neophodnim izmjenama u servisu Buzz.

Jackson je priznao da su mnogi od nekoliko desetina miliona korisnika Googleovog servisa s pravom bili uznemireni i izvinio im se.

Buzz je pokrenut 9. februara i integrisan je sa Googleovim servisom elektronske pošte, a korisnicima omogućava da mijenjaju statusne poruke, dijele sadržaje i komentarišu poruke svojih prijatelja.

Najupadljiviji problem je što je servis automatski kreirao grupe prijatelja, zasnovane na ljudima koji najčešće razmjenjuje elektronsku poštu.

Lista je po automatskim postavkama javna i može je vidjeti svako sa kojim se korisnik bilo kada dopisivao.

Stručnjaci su odmah primijetili da će to izazvati probleme novinarima, poslovnim ljudima, ili čak osobama koje se bave nelegalnim aktivnostima.

"Ako bih bio službenik iranske ili kineske vlade, odmah bih provjerio naloge na servisu Buzz koji pripadaju političkim aktivistima da vidim da li među njima postoje veze za koje vlast do sada ne zna", napisao je jedan bloger.