Tehnologija
0

Google predstavio pametni TV servis

Sarajevo-x.com
Pretraživački div Google predstavio je TV servis koji povezuje živi TV prenos s internetom. Servis "Pametna TV" omogućava ljudima da traže TV sadržaje baš kao i video sadržaje sa web stranica poput YouTubea.

Posebni TV uređaj, odnosno povezivanje TV-a s webom omogućit će ljudima da pristupe internetu i skidaju aplikacije.

Prve TV uređaje proizvest će Sony i oni će biti dostupni na jesen.

"Video bi trebali gledati na najvećem i najboljem ekranu u vašem domu - televizoru. To nije PC, ni mobitel", rekao je Rishi Chandra iz kompanije Google.

On je iznio podatak prema kojem ima četiri milijarde TV korisnika u svijetu, te dodao kako je samo u SAD potrošeno 70 milijardi dolara na reklamiranje televizora.

"Nema boljeg medija za pristup publici od TV-a", rekao je on.

Google ostvaruje veliki dio prihoda od prodaje web oglasa i mnogi analitičari smatraju da je potez s TV servisom sjajno širenje poslovanja.

Analitičar Dan Cryan je istakao za BBC News da je TV "vrlo prirodan prostor za Google", jer oni imaju ambicije da organizuju svjetske informacije.

Nakon ranijih neuspjelih pokušaja povezivanja TV i interneta, sad su se, smatra on, konačno stvorili uslovi za to, budući da je sve više kvalitetnih web usluga dostupno na TV uređajima.

Google je servis predstavio na eventu u San Franciscu pred 5.000 posjetitelja. Usluga je izgrađena oko okvira za pretraživanje na ekranu, koji omogućava ljudima da tragaju za sadržajem na live kanalima ili internetu.

Sadržaji s weba su vidljivi pomoću Google Chrome preglednika. No, nisu samo videosadržaji dostupni.

"Možemo učiniti vaš TV konzolom za igre, Photo Viewerom ili muzičkim playerom", rekao je Chandra.

Google u ovaj projekt ulazi s Intelom i Sonyjem.