Tehnologija
1

Google predstavio nove tehnologije mapiranja

Klix.ba
Google je predstavio nove tehnologije mapiranja u pokušaju da reafirmiše svoje mjesto lidera na tržištu.

Iako ima više od milijardu korisnika, neki ključni partneri su napustili Google Maps. Prema izvještajima, postoje naznake da će na razvojnoj konferenciji, koja će se održati naredne sedmice, Apple također napustiti Google Maps.

Apple bi na konferenciji mogao predstaviti vlastitu aplikaciju za mapiranje, koja bi zamijenila Google Maps na njihovim pametnim telefonima i tabletima.

Kako bi se borio protiv negativnog publiciteta, Google je predstavio nove tehnologije mapiranja, koje uključuju korištenje satelita i zračnog nadgledanja. Među značajnijim karakteristikama su 3D poboljšanja za Google Earth, prenosivi uređaj za pravljenje "street view" panoramskih fotografija, kao i offline pristup na Google Maps preko telefona sa Androidom.

Google Imagery, najsofisticiraniji 3D prikaz terena, koristi automatizovani proces za stvaranje detaljnih modela pomoću fotografija napravljenih iz zraka. Google ja za izradu fotografija unajmio cijelu avionsku flotu. Rezultat je trodimenzionalni prikaz gradova, sa svim zgradama, ulicama i površinama.

"Mi pokušavamo stvoriti magiju. Izgleda kao da se iznad grada vozite u vlastitom helikopteru", kazao je Peter Birch, programski menadžer.

Google planira krajem ove godine ovaj 3D prikaz terena donijeti i na desktop računare, piše BBC.