Nova opcija
0

Google pomaže razumijevanju Iranaca

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Internetski gigant Google u petak je uveo opciju prevoda tekstova sa perzijskog jezika, poznatog i kao farsi. Ovaj potez mogao bi pomoći u širenju informacija o krizi koja je zavladala nakon izbora u Iranu, piše CNN.

Web stranica Google Translate dozvoljava korisnicima da prevode sa perzijskog na engleski i obrnuto, objavili su iz te kompanije.

Usluga prevoda je besplatna, a prevodi sve, "od novinskih članaka do cijelih web stranica, blogova, e-mailova i poruka na Facebooku", javlja Google. "Smatramo da je lansiranjem perzijskog veoma bitno u ovom momentu kada će biti moguće pratiti dešavanja u Iranu".

Prošlosedmični predsjednički izbori u ovoj zemlji potakli su niz demonstracija u kojiam je život izgubilo osam osoba. Stotine hiljada građana iskazali su svoj protest proglašenjem Mahmouda Ahmadinejada novim/starim predsjednikom.

"Google Translate je jedna opcija više koja će omogućiti osoba čiji je jezik perzijski da lakše komuniciraju sa ostatkom svijeta, a čime će svako imati bolji pristup informacijama", stoji u obavještenju.

Također, najavljeno je još 40 jezika na koje će korisnici moći prevoditi sadržaj sa perzijskog.