Internet
0

Google pokreće probnu verziju novog servisa

SRNA
Na internetu će danas biti pokrenuta probna verzija servisa Google Wave, koji kombinuje elektronsku poštu, instant poruke i uređivanje sadržaja po ugledu na Wikipediju.

Google se nada da će ovaj servis transformisati način na koji ljudi komuniciraju putem interneta.

Wave će biti otvoren za 100.000 pozvanih korisnika od 18 sati po srednjoevropskom vremenu, a svaki od njih moći će da pozove još pet osoba.

Nova alatka otvorena je za nadogradnju aplikacijama koje prave nezavisni programeri, prenosi BBC.

Programer Lars Rasmussen, koji stoji iza Wavea zajedno sa svojim bratom Jensom, kaže da je novi servis "sredstvo za komunikaciju i saradnju". 

On je ukazao na činjenicu da je elektronska pošta i dalje osnovno sredstvo za komuniakciju na internetu, iako je riječ o tehnologiji staroj 20 godina.

Novi servis omogućava da korisnici vide kako njihov sagovornik kuca poruku i formulišu odgovor prije nego što je pitanje dovršeno.

Rasmussen kaže da je svjestan mogućnosti da se ova opcija pokaže uznemirujućom, ali napominje da će omogućiti značajnu uštedu vremena.

Programeri rade na mogućnosti isključenja opcije čitanja tuđih poruka u vrijeme njihovog pisanja.

Učesnici razgovora mogu da preurede sve poruke u bilo kom trenutku, a postoji opcija koja svima omogućava da vide ko je, kada i šta izmijenio.

Wave omogućava i pojednostavljenu razmjenu fotografija, koje se jednostavno "povlače" sa desktopa u Wave platformu.