Zaštita korisnika
9

Google počinje strožije provjeravati video sadržaje na YouTubeu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Google započinje striktnije provjere YouTube kanala koji su dio Google Preferred Premium oglašivačkog programa, izvještava Bloomberg. Anonimni izvori kažu da će kompanija koristiti humane moderatore kako bi identificirala video zapise koji trebaju biti uklonjeni s popularnog internet servisa.

Ovaj Googleov potez reakcija je na zabrinutost oglašivača zbog neprimjerenih video snimaka s djecom, kao i uvredljivog ponašanja zvijezda YouTubea kao što je Logan Paul koji je blokiran nakon objavljivanja videa s mrtvim tijelom u japanskoj šumi Aokigahara.

Google inače svoju Youtube platformu reklamira kao zbirku najpopularnijih YouTube kanala među Amerikancima od 18. do 34. godine te najzahtjevniji i najbrendiraniji sadržaj organiziran u kategorijama poput mode, pop kulture i recepata.

Međutim, zbog nedavnog gafa s videom Logana Paula, Google Preferred platforma našla se na meti kritika javnosti. Loganov video s prikazom samoubice bio je označen kao neprimjeren te je proslijeđen moderatoru koji je, navodno, odobrio njegovo objavljivanje. Nakon izuzetno negativne reakcije javnosti, snimak je uklonio sam autor, ali kopije videa preplavila su internet.

Glasnogovornik YouTubea kazao je američkim medijima kako su Google Preferred platformu izgradili kako bi njihovim klijentima omogućili da što lakše dođu do najstrastvenije publike.

Uvođenjem striktnijih provjera video sadržaja i kanala, Google i YouTube zajedno žele klijentima ponuditi još veću garanciju za ono što kupuju putem Preferred Premium oglašivačkog programa.